Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Anna
Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Graboszyce
|
Wysłany: Czw 21:21, 28 Gru 2006 Temat postu: Ciasta |
|
|
Oto przedstawiam przepis na ciasto.
Ciasto Toffi
Ciasto - 50 dkg.mąki,
- ½ szklanki cukru,
- ½ kostka margaryny,
- 15 dkg miodu,
- 2 jajka,
- cukier waniliowy,
- 1 łyzeczka sody oczyszczonej,
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.ciasto upiec na dwóch takich samych brytfannach ok.15 min.w temp.200C.
Krem Śmietankowy –1/2 L śmietany 36%,
-3 łyżeczki żelatyny,
Śmietanę ubić na puszystą masę i dodać do niej żelatynę (3/4 szkl.wody rozpuścić żelatynę,wlać letnią do śmietany.).
Polewa- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.Mleko w puszce gotujemy w garnku z wodą ok.2.5 godz.
Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone placki .Na wierzch ciasta rozsmarować ugotowane mleko-toffi,po polewie posypać siekanymi orzechami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Maximus
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zator
|
Wysłany: Czw 21:30, 28 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Będzie smaczne !!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anna
Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Graboszyce
|
Wysłany: Czw 21:42, 28 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
o napewno, będzie smacznie!!!tylko proszę dodajcie swoje przepisy!!!
Pozdrawiam!!!wszystkich!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
madzia:)
Gość
|
Wysłany: Pią 11:57, 29 Gru 2006 Temat postu: pytanie co do tego placka |
|
|
mam pytanie:czy to mleko gotujemy aż 2,5 godz. proszę o odpowiedź :) :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miś
Dołączył: 09 Lis 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 12:21, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Sama sparawdź madziu i nam napisz.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anna
Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Graboszyce
|
Wysłany: Pią 13:22, 29 Gru 2006 Temat postu: odp.dla Madzi |
|
|
Dokładnie,tak,trzeba gotować to mleko ok. 2.5godz(dwie i pół godz.)Pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anna
Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Graboszyce
|
Wysłany: Pią 13:28, 29 Gru 2006 Temat postu: Jabłecznik na biszkopcie |
|
|
Oto mój następny przepis.
Jabłecznik na biszkopcie
Składniki;
4 jajka
1 szkl.cukru,
1 niepełna szklanka mąki krupczatki,
½ łyżeczki Pr.do piecz,
sok z cytryny
wykonanie; Białka ubić i dodać cukier i nadal ubijać.Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 min w temp.170st.C.Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Masa I
1 kg jabłek,
4 łyżki żelatyny,
½ szklanki wody,
4 łyżki cukru,
Jabłka obrać,pokroić w kostkę,przełożyć na patelnię dodać cukier i dusić ok. 20 min.ostudzić.Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody i dodać do jabłek wymieszać i przełożyć na biszkopt.
DO II MASY ŻELATYNĘ ZROBIĆ WCZEŚNIEJ!!!
Masa II
2 szklanki mleka,
2 śnieżki,
3 łyżeczki żelatyny,
½ szklanki wody,
Snieżkę ubić,dodać tężejącą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklance wody.Wymieszać i masę przełożyć na jabłka.
Do dekoracji
Gotowa polewa czekoladowa.
Polać polewą ciasto,i wstawić je do lodówki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maximus
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zator
|
Wysłany: Pią 13:40, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
No to mamy mistrza kuchni na forum.
Brawo.
Jak tylko przyrządzę jeden z forumowych przepisów podzielę się z wami wrażeniami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|