|
: "Forum Miłośników i Sympatyków Ziemi Zatorskiej" ZATORSKIE FORUM. KULTURA, SZTUKA, ODWAŻNE OPINIE. Zator - dawna stolica Księstwa Zatorskiego, dziś stolica Doliny Karpia. Na zdjęciu stacja w Zatorze
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marcin
Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zator
|
Wysłany: Wto 14:09, 13 Sty 2009 Temat postu: Dania główne |
|
|
Siedziałem w domu i zrobiłem takie oto danie:
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i w musztardzie
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 40minut
SKŁADNIKI:
* Składniki 3 polędwiczki wieprzowe
* Musztarda (ja stosuje dijońską)
* Pół kubka miodu
* 1 kubeczek śmietany 22%
* pieprz, sól
* olej do smażenia
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Polędwiczki myjemy, solimy i pieprzymy.
2. cztery duże łyżki musztardy mieszamy z miodem. Polewamy tym sosem polędwiczki i odstawiamy na 20 minut.
3. Po upływie tego czasu rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki na mocnym ogniu jednocześnie pilnując żeby się czasem nie przypaliły.
4. Gdy się zrumienią zmniejszamy ogień i smażymy je następne 5 minut. Następnie zdejmujemy je z patelni i kroimy w paski (najlepiej trochę ukośne). Na patelnie wlewamy sos musztardowo-miodowy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy powoli śmietanę pilnując żeby się nie zważyła.
5. Do tak przygotowanego sosu wkładamy pokrojone polędwiczki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem dopóki będą miękkie i nie krwiste. Podajemy z ryżem albo z makaronem, można również podawać z frytkami.
Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Marcin dnia Wto 14:11, 13 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|